Undvik de vanligaste fotbesvären

Tänker man bara efter inser man nog att man ofta tar sina fötter för givet, åtminstone innan man får besvär. Då förstår man snabbt hur viktigt det är att man tar hand om dem.

Nageltrång

När man får nageltrång skär nageln in i huden och kan ge bakterier ett sätt att ta sig in och orsaka en infektion. Det är vanligast att detta drabbar stortån. De två största anledningarna till att man får detta är trånga skor och felaktigt klippta naglar. Använd därför rymliga skor och även strumpor som inte hindrar rörelse i tårna. Klipp dessutom nageln rakt över och inte för kort. Drabbas man av detta är det rekommenderat att söka upp någon fotvårdsspecialist som behandlar nageltrång, detta kan drastiskt minska risken för infektioner.

Hälsporre

Hälsporre är uppstår bristningar i senan under hålfoten skapar en liten pålagring av kalk på hälbenet. Det är dock själva bristningen som orsakar smärta när man går. De som är störst risk att drabbas av detta är idrottare och överviktiga, det är också mer vanligt bland kvinnor än män. Bästa sättet att undvika detta är att använda skor med rejält stoppade innersulor eller använda sig av hälkilar. Tränar man bör man se till att göra detta i ordentligt dämpade skor och se till att stretcha vaderna. Detta brukar gå till sig inom ett år med kan behöva specifik behandling vid allvarliga fall.

Liktornar

En liktorn är helt enkelt ett förhårdnat på en tå eller på fotsulan. Detta orsakas av att man haft press på ett och samma område under en lång tid, det bildar då en förhårdnat av hudceller som sedan trycks inåt likt en tagg. För att undvika detta bör man alltid ha skor och sockar som ger gott om rörelsefrihet. Man kan även växla mellan olika par skor för att inte pressen är på samma ställe hela tiden. För att fixa detta bör man först mjuka upp fötterna med ett fotbad och sedan stryka på med en liktornspenna eller sätta på ett liktornsplåster.

Comments Are Closed